Hui complim 10 anys. Un dia com hui de 2009 començava oficialment l’aventura d’Horta Viva.

Amb nuls coneixements del món del turisme, amb una formació acadèmica del món de l’educació i amb una gran estima per l’horta vaig iniciar un camí que no ha sigut ni molt menys fàcil, però ple de satisfaccions.

L’objectiu era ben clar, donar a conèixer el territori que ens envolta i ens preocupava, perquè allò que no és coneix no és pot valorar i per tant no és fa força per la seua conservació. Des del primer moment sabíem que això de barrejar horta i turisme anava a ser estrany, que sempre hi hauria gent que ens miraria de reüll, amb desconfiança, però la resposta, especialment dels llauradors, ha estat magnífica.

Adés i ara, la nostra gran cabòria sempre ha estat aportar alguna cosa a la preservació i millora de l’horta, ho hem aconseguit? Després d’una dècada hem de dir que la situació de l’horta és molt millor, ni molt menys perfecta, però hem avançat, i volem pensar que si hem contribuït, encara que siga en un xicotet percentatge, l’esforç ha valgut la pena. Fa poc una assistent a una ruta en bici ens va dir unes paraules molt aclaridores. Estava admirada del que estava veient, i explicava que tot i viure a València ignorava totalment el paisatge dels voltants del Barranc del Carraixet, i que clar, que com això no ho coneixia, si enderrocaven alguna alqueria, si destruïen una part de l’horta, no ho podia sentir igual, no ho podia defendre, perquè no era conscient del seu valor.

Ara, després d’una dècada és moment de fer la vista enrere, i és increïble tot el que hem viscut; ens ha visitat gent dels cinc continents que s’ha quedat admirada de la bellesa del paisatge i del treball que els llauradors i llauradores fan a l’horta de València, ens han fet reportatges televisions de Corea del Sud o Japó; desenes de milers de persones saben ara que la xufa de València és un producte únic amb el que fer una deliciosa orxata artesana, hem produït verdura ecològica durant 3 anys a l’Hort del Perot; varem fer web comarcals de turisme, hem organitzat esdeveniments, com anar a collir cireres ecològiques o més recentment, hem obert el nostre propi espai a Forn d’Alcedo, un hort educatiu on fem tallers d’alimentació sostenible per als més menuts.

Però sense cap dubte, del que més orgullós ens sentim és de les persones que s’hem trobat pel camí, sempre destaquem que tenim la gran sort de que les persones que trien les nostres activitats ho fan de bon cor, disculpant moltes vegades les nostres errades, i valorant molt el nostre esforç, en eixe sentit ens sentim molt recompensats. També ho fem extensiu a tots aquells i aquelles que han format d’una manera o altra d’aquest projecte, des dels que heu sigut més fidels a les nostres activitats, Begoña, Amparo, Trini… a les persones que han treballat amb nosaltres encara que haja sigut un sol dia, des de les primeres, Lorena, Cristina, Jara… a les que vindrien després, Maria, especialment i a l’equip actual, amb Carolina i Ana, meravelloses persones en gran part responsables de que continuem endavant.

També estem més que satisfets amb els nostres col·laboradors i clients més estrets, Espai Sequer Lo Blanch, Ambia Tours, Jose de Cañas y Barro,, Colegio Argos, Marisa de Punt de Gust i l’Oficina de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Burjassot… només un pocs exemples, que al igual que amb el nomenaments anteriors correm el risc de deixar fora persones molt important per a nosaltres, com la nostra mateixa família, que amb la seua paciència i ajuda ha esdevingut una peça clau i imprescindible en que Horta Viva haja aplegat fins ací.

Ara, toca reflexionar, aturar-se una miqueta i pensar en el que hem fet, però sobretot en el que volem fer, cal centrar els objectius per continuar sent feliços en el que fem i compartir la nostra felicitat amb els que ens acompanyen en aquesta bogeria.

Un milió de gràcies a totes i tots, vos estimem molt.