A Horta Viva tenim un nou projecte educatiu de difusió de l’alimentació sostenible que estem presentant a la comunitat educativa. Volem compartir amb vosaltres la justificació del projecte realitzada brillantment per la nostra companya Carolina Castellar:

Quan la “m” de mare desapareix com a referent en l’aprenentatge infantil i passa a ser-ho la “M” de McDonald´s, potser hauríem de pensar que estem al davant d´un més que important problema social. Un problema que afecta tant a infants com a adolescents, relacionat amb l´obesitat, les carències nutritives, el sedentarisme o els hàbits de consum poc recomanables.

Des d´aquesta reflexió parteix el projecte d´Horta Viva, com a una reivindicació de l´Horta de València i els seus productes com a part de la nostra herència cultural. Volem donar resposta a aquests problemes des de dues vessants, d´una banda l’econòmica, geogràfica i mediambiental i des de l´altra, la educativa i sanitària, però vertebrades des d´un mateix eix comú, la importància de l´alimentació sostenible i dels aliments de Km.0.

Segons la FAO són sostenibles “els sistemes alimentaris que tenen conseqüències limitades sobre el medi ambient, que contribueixen a la seguretat alimentaria i nutricional, així com a la vida sana de les generacions presents i futures. Els sistemes alimentaris sostenibles contribueixen a protegir i respectar la biodiversitat i els ecosistemes, són culturalment acceptables, econòmicament equitatius i accessibles, assequibles, nutricionalment segurs i sans, i permeten optimitzar els recursos naturals i humans”.

D´altra banda, els aliments Km.0 ens permeten un consum més responsable, no solament consumir aliments de temporada, ecològics i de qualitat, també fomentar el desenvolupament de les economies locals i minimitzar la nostra empremta mediambiental, ja que la producció d´aliments és possiblement un dels principals consumidors de combustibles fòssils.

A més a més, en 2017 la ciutat de Valencia, com a capital mundial de l´alimentació sostenible i al capdavant del pacte de política alimentària de Milà, s´ha enfronta tamb un gran repte junt a altres capitals, compromeses a “treballar per a desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats per a assegurar menjar sa i accessible a tots en un marc d’acció basat en els drets, a fi de reduir el malbaratament d’aliments i preservar la biodiversitat i, al mateix temps, mitigar els efectes dels canvis climàtics”.

El combustible que espenta el nostre projecte és l´horta, la reivindicació de les nostres arrels i la dieta mediterrània ben entesa. Sempre baix els principis de la agroecologia. L´horta ens proveeix d´aliments sans, frescos i de temporada, per això volem que les noves generacions entenguen el nostre entorn com el rebost mes proper i saludable. A més, que entenguen el treball dels agricultors/es, no solament com el de mers productors de fruites i hortalisses, si no com a font de saviesa i mantenidors d’un paisatge espectacular, atorgant-los la dignitat que es mereixen.

En aquest sentit i d´acord amb la FAO, que recomana els horts escolars com a eina per a afavorir i contribuir a l´educació mediambiental i social dels i les alumnes, considerem els horts com la millor ferramenta per a fomentar la presa de control de la seua alimentació i els seus hàbits de consum i lluitar front l´obesitat, els seus riscos i el sedentarisme, al mateix temps que els/les sensibilitza davant problemes mediambientals i econòmics.

Per tant, presentem un projecte respectuós amb l´entorn, amb els llauradors/es, amb la economia local i la sobirania alimentaria, que al mateix temps ens permet treballar de forma transversal i global diferents continguts econòmics, geogràfics, mediambientals, socials o sanitaris, al llarg de les corresponents etapes educatives, adaptant-los al currículum i al nivell en cada cas.

Si la alimentació és un dret i som allò que mengem, caminant junts en aquesta direcció, al segle XXI una realitat diferent és possible. Només necessitem ganes de començar a fer-ho, de formar ciutadans-consumidors responsables, des de ben xicotets, en un primer moment coneixent d´on ve el seu menjar, qui el produeix i cóm; més endavant, formant ciutadans-consumidors conscients i informats del impacte que tenen els seus hàbits de consum sobre ells, la gent del camp, la industria agroalimentària local i estrangera, altres comunitats i tot l´ecosistema.

Perquè estem segurs què tindre informació és capacitat de decisió i prendre decisions, al cap i a la fi és ser lliure, lliure per a triar quin tipus d´alimentació, de societat o de món volem per a nosaltres i per a les futures generacions.