Un any més, amb l’arribada de l’estiu, des d’Horta Viva hem organitzat Horta & Tomata. Enguany, cal reconèixer-ho, una miqueta tard per agafar les tomates en el seu punt, i amb una nova modalitat; la “confrontació” cara a cara de dues tomates valencianes de gran fama, la del Perelló i la ecològica de l’Horta Nord.

Horta&Tomata16
El primer pas va ser anar a buscar les tomates, visitarem El Perelló per aconseguir eixes tomates tan cuidades que creixen a l’arena del Parc Natural de l’Albufera, un producte extraordinàriament cuidat que hauria de sevir d’exemple per a molts altres.

També anàrem a Godella, on la llauradora d’Agrofever Susanna Ferrando ens va triar les seues millors tomates valencianes “masclet“. Ens les va entregar a la porta de la seua botiga de productes ecològics “Camí de l’Horta“.

2016-08-05 19.13.43
I arribà l’hora de la veritat. Després d’una passejada per l’horta de Meliana començarem seleccionant les tomates per al tast entre les ja seleccionades. També visitarem l’hort ecològic d’Ortega, qui ens el va cedir amablement per a fer l’activitat.

DSC_0150
Triarem 6 tomates de cada, buscant un punt de maduresa alt i l’absència de defectes a la vista. A l’esquerra, en forma de V, la tomata de l’Horta Nord, a la dreta, formant una S, la del Perelló.

DSC_0163
I començarem el tast. Segons els assistents la tomata del Perelló destaca per la seua baixa acidesa, la seua dolçor, bona intensitat de sabor i una molt bona textura, ben firme.

La tomata ecològica de l’Horta Nord va destacar per la seua gran intensitat de sabor, una textura un poc més molla (estava més madura) però agradable i per la seua dolçor. Prou més àcida que la del Perelló.

DSC_0165
I després del tast la picaeta, embotits, coca de verdures, meló de tot l’any d’Almenara i els dos vins que maridaren perfectament amb les tomates, un Macabeu de Calatayud “Albada” i un Cava d’Agustí Torrelló “At Roca“.

No cal dir que els assistents ho passaren genial, nomes cal vore-lis les cares. Va ser un gran grup que va fer que l’activitat isquera redona.

I quina va ser la tomata guanyadora? Doncs tot i no ser temporada varen guanyar les dues, cadascuna amb unes virtuts diferents, que varen conquerir els paladars dels assistents, que és del que es tractava.

Brindem per la qualitat dels productes agroalimentaris valencians! Salut!